Select Menu

ads2

Slider

Travel

Performance

" });

Cute

My Place

Slider

Racing

Videos

» » Βίντεο: Αλεύρι από ακρίδες η λύση στην παγκόσμια πείνα;
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Έχοντας κατά νου τα 200 εκατομμύρια ανθρώπων που ζουν σε αστικές παραγκουπόλεις και την όλο και δυσκολότερη πρόσβαση σε θρεπτικά πλούσιες τροφές που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, φοιτητές από το Μόντρεαλ κατέληξαν σε μία νέα και βιώσιμη πηγή...

τροφίμων: αλεύρι κατασκευασμένο από ακρίδες!

Η ιδέα

Η πενταμελής ομάδα από το Πανεπιστήμιο McGill, με το όνομα Aspire Food Group, σχεδιάζει να εκτρέφει ακρίδες σε φτωχές περιοχές χωρών που έχουν παράδοση στην εντομοφαγία, όπως το Μεξικό, η Ταϊλάνδη και η Κένυα, με σκοπό να τις μετατρέπει σε αλεύρι για ψωμί και άλλα τρόφιμα.



Αλεύρι από ακρίδες η λύση στην παγκόσμια πείνα;

Μετά το άλεσμα, οι ακρίδες θα μετατρέπονται σε αλεύρι, για να χρησιμοποιείται σε προϊόντα αρτοποιίας και όχι μόνο.

Οι φοιτητές θεωρούν ότι η λύση τους θα έχει ως αποτέλεσμα την παροχή, στους κατοίκους δοκιμαζόμενων περιοχών, μίας βιώσιμης και αειφόρου πηγής τροφίμων η οποία δεν θα επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και μίας επιπλέον επιχειρηματικής ευκαιρίας.

Ο διαγωνισμός

Η πρόταση έχει κερδίσει το βραβείο κοινωνικής επιχειρηματικότητας για φοιτητές Hult Prize 2013, που απονέμεται, κάθε χρόνο, από το Hult Prize Foundation. 

Πρόκειται για μη κερδοσκοπικό οργανισμό, αφιερωμένο στην ανάδειξη της επόμενης γενιάς κοινωνικών επιχειρηματιών, που ενθαρρύνει, από το 2010, ομάδες σπουδαστών να προτείνουν λύσεις για τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη.

Φέτος, οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους για επίλυση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. 

Ομάδες σπουδαστών από περισσότερα από 11 χιλιάδες εκπαιδευτικά ιδρύματα, κολέγια και πανεπιστήμια και περισσότερες από 150 διαφορετικές χώρες, έλαβαν μέρος στα διάφορα στάδια του σχετικού διαγωνισμού.

Αλεύρι από ακρίδες η λύση στην παγκόσμια πείνα;

Η ομάδα του Πανεπιστημίου McGill, με το βραβείο. 

Από αριστερά: Zev Thompson, Jesse Pearlstein, Shobhita Soor, Gabriel Mott και Mohammed Ashour (φωτο από τη σελίδα του Hult Prize στο Facebook)

Έξι από αυτές έφτασαν μέχρι τον “τελικό”, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του Clinton Global Initiative, μίας πρωτοβουλίας του Bill Clinton, πρώην προέδρου των ΗΠΑ, στα πλαίσια του ΜΚΟ Clinton Foundation, που καλεί τις κυβερνήσεις να εφαρμόζουν καινοτόμες λύσεις για μεγάλα προβλήματα.

Η ομάδα Aspire Food Group, από το Πανεπιστήμιο McGill, στον Καναδά, εξασφάλισε την πρώτη θέση και 740 χιλιάδες ευρώ, για να μετατρέψει την ιδέα της σε πράξη. 

Το βραβείο και η επιταγή (1 εκατομμύριο σε αμερικάνικα δολάρια) παραδόθηκαν στους νικητές από τον ίδιο τον Bill Clinton, ο οποίος ήταν και εκείνος που είχε την ιδέα για το θέμα του φετινού διαγωνισμού.

Τα μελλοντικά σχέδια

“Η επισιτιστική ανασφάλεια δεν είναι θέμα έλλειψης φαγητού, ακόμα και στις παραγκουπόλεις. 

Το πρόβλημα είναι η δυσκολία πρόσβασης σε θρεπτικά τρόφιμα, τα οποία είτε δεν είναι διαθέσιμα είτε είναι υπερτιμημένα σε σχέση με τα λιγότερο θρεπτικά”, αναφέρει η Aspire Food Group στην περιγραφή της ιδέας της, στη σελίδα του Hult Prize 2013.

Για το λόγο αυτό, κεντρικός στόχος των φοιτητών είναι η βελτίωση της πρόσβασης σε υψηλής διατροφικής αξίας βρώσιμα έντομα, για τα φτωχότερα και σε μεγαλύτερη ανάγκη μέλη της κοινωνίας. 

Η προσπάθεια θα ξεκινήσει από χώρες με παράδοση στην εντομοφαγία, αλλά υπάρχουν σχέδια επέκτασης. 

Άλλωστε, ο ΟΗΕ θεωρεί ότι τα έντομα είναι το φαγητό του μέλλοντος και υπολογίζεται ότι, ήδη, είναι μέρος της διατροφής 2,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Αλεύρι από ακρίδες η λύση στην παγκόσμια πείνα;

Σε κάποιες κουλτούρες, το σουβλάκι ακρίδα θεωρείται λιχουδιά. 

Πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι τρώνε έντομα, τα οποία είναι θησαυροί θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι φοιτητές σχεδιάζουν να μαζέψουν ακρίδες από καλλιέργειες μηδικής alfalfa (τριφύλλι) που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την εισβολή των εντόμων και να τις διανείμουν σε αγρότες στην Oaxaca του Μεξικό. 

Περίπου 10 τόνοι ακρίδων θα φτάσουν στο Μεξικό, μέχρι τον Μάρτιο του 2014 και η ομάδα σχεδιάζει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, και σε άλλα είδη εντόμων, στο μέλλον.

Σε κάθε αγρότη θα δοθούν ειδικά δοχεία, τα οποία θα βοηθούν στη συλλογή των ακρίδων. 

Στη συνέχεια, τα έντομα θα πλένονται και θα τοποθετούνται σε σφραγισμένες σακούλες κατάψυξης, για να πεθαίνουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα. 

Αφού πλυθούν ξανά, θα μπαίνουν σε φούρνο, για να αποξηρανθούν.

Τέλος, οι αποξηραμένες ακρίδες θα αλέθονται, μέχρι να αποκτήσουν τη συνοχή των φύτρων του σιταριού και θα φτιάχνεται αλεύρι. 

Το αλεύρι θα αποστέλλεται σε τοπικές επιχειρήσεις, για να μετατραπεί σε ψωμί, πίτες και διάφορα άλλα τρόφιμα. 

Η Aspire Food Group υποστηρίζει ότι έτσι, δίδεται ώθηση και σε άλλους κλάδους της οικονομίας πέρα από την κατανάλωση εντόμων.





ΠΗΓΗ

About Kostas

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
«
Next
Νεότερη ανάρτηση
»
Previous
Παλαιότερη Ανάρτηση

Δεν υπάρχουν σχόλια

Leave a Reply